18 Wrz

Kiedy warto skorzystać z oferty sprzedaży detalicznej suchego lodu?

Lód przygotowywany ze zwykłej wody najczęściej wykorzystywany jest przez nas do schładzania napojów lub utrzymania temperatury innych środków spożywczych. Alternatywnym rozwiązaniem jest suchy lód, który możemy wykorzystać również w innych celach.

Czym jest suchy lód?

Suchym lodem nazywamy substancję, otrzymywaną w wyniku gwałtownego rozprężenia płynnego dwutlenku węgla. W ten sposób powstaje zwarta, twarda bryła, którą można formować na przykład poprzez prasowanie, w celu uzyskania kawałków pożądanego kształtu. Suchy lód pod wieloma względami różni się od lodu wodnego, obecnego w każdym domowym zamrażalniku. –Poza tym, że powstaje on w wyniku innych procesów i z dwutlenku węgla, a nie wody, to również proces jego rozpadu przebiega inaczej – wyjaśnia przedstawiciel Dry Ice ZonePod wpływem temperatury nie topi się on jak zwykły lód, lecz sublimuje, to znaczy przechodzi ze stanu skupienia stałego od razu w stan skupienia gazowy, z pomięciem stanu ciekłego. Właśnie dlatego nazywany jest on suchym lodem, gdyż nie pozostawia po sobie żadnej cieczy. Sublimacji suchego lodu towarzyszy wydzielanie się charakterystycznych, białych obłoków i trwa ona dłużej od topnienia lodu, co oznacza, że jedna bryła suchego lodu przez dłuższy czas zachowuje swoją masę, niż taka sama bryła zwykłego lodu.

Sprzedaż detaliczna suchego lodu

Suchy lód najczęściej wykorzystywany jest w branży chłodniczej oraz transporcie – wykorzystywany jest jako wsparcie urządzeń chłodniczych, stosowanych między innymi w chłodniach samochodowych. Znajduje on również pewne zastosowanie w pracy laboratoriów, dzięki niemu możliwe jest schładzanie danych substancji lub spowalnianie procesów egzotermicznych, czyli procesów, w wyniku których wydzielane są duże ilości ciepła. Można go również nabyć w ramach sprzedaży detalicznej. Jego zastosowanie obejmuje wtedy:

  • Schładzanie potraw i drinków na przyjęciach – wiemy już, że suchy lód sublimuje do gazu, a zatem nie powoduje on rozcieńczania napojów czy jedzenia. Po umieszczeniu w drinku kostek suchego lodu otrzymujemy bardzo ciekawy efekt mgiełki, unoszącej się z naczynia. Ulatniający się dwutlenek węgla nie jest szkodliwy dla organizmu, należy jednak pamiętać, by nie połykać całych kostek suchego lodu.
  • Efekty wizualne – wspomniana wyżej mgła ulatniająca się z suchego lodu może być wykorzystana do stworzenie atrakcyjnej oprawy wizualnej w teatrze, na planie zdjęciowym lub planie filmowym. Suchy lód jest bezpieczny nie powoduje zamoknięcia rekwizytów, ani sprzęty elektrycznego.
  • Cele dydaktyczne – suchy lód może być wykorzystywany w czasie lekcji chemii. Znajduje on wtedy podobne zastosowanie jak w laboratorium chemicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *