7 lip

Zalety miału węglowego

Miał węglowy to wyjątkowo użyteczny produkt uboczny wydobycia węgla. Najbardziej rozdrobniona frakcja węgla, której ziarenka mają najwyżej 6 mm, okazuje się bardzo przydatna i szeroko stosowana. Zalety miału sprawiają, że ma on wielu zwolenników. Co przekonuje nas do stosowania tego rodzaju węgla i w jakich miejscach oraz do jakich celów jest on najczęściej wykorzystywany?

Charakterystyka miału węglowego

Przyjrzyjmy się temu, co oferuje miał węglowy. Jako przykład niech posłuży produkt  wysokoenergetyczny z oferty sklepu Twój Opał.

Wyżej wspomniany typ węgla cechuje się kalorycznością na dość wysokim poziomie – nie ustępuje pod tym względem odmianom o większej granulacji. Maksymalny rozmiar ziarna to 10 mm. Znajduje zastosowanie zarówno jako samodzielne paliwo, jak i jako domieszka do paliw o większym ziarnie.

Miał węglowy jest ubocznym produtem wydobycia węgla kamiennego wysokiej jakości. Charakteryzuje się wysokim współczynnikiem wartości opałowej (na poziomie co najmniej 24 KJ/kg), a przy tym niską spiekalnością, niewielką produkcją popiołu i nieznaczną emisją siarki. Przy tym wszystkim jego cena jest bardzo atrakcyjna – tona miału węglowego kosztuje ok. 550 zł.

Zastosowania miału węglowego

Jak już zostało nadmienione, miał węglowy może służyć albo jako samodzielne paliwo, albo jako domieszka do węgla o większej granulacji. Z uwagi na niewielki koszt i stosunkowo wysoką kaloryczność miał jest stosowany w kotłach węglowych wszędzie tam, gdzie ciepło jest dystrybuowane na dużą skalę, a więc w takich miejscach, jak: kotłownie osiedlowe, szpitale, szkoły, urzędy – o ile placówki te mają własny system ogrzewania, a nie korzystają z sieci ciepłowniczej.

Miał węglowy jest używany także przez odbiorców indywidualnych, którzy korzystają z pieców węglowych. Najczęściej stanowi on wówczas domieszkę – tańsze uzupełnienie nieco grubszych odmian węgla. Łączenie miału np. z ekogroszkiem pozwala na spore oszczędności bez rezygnowania z kaloryczności paliwa. Także niewielka produkcja popiołu przemawia za tym, aby w warunkach domowych korzystać z miału węglowego.

Wychodząc naprzeciw potrzebom zarówno klientów hurtowych, jak i detalicznych, składy oferują miał albo w luźnej postaci, albo pakowany w worki po 25 kg. W tym pierwszym przypadku miał węglowy jest nieco tańszy, jednak ten sprzedawany w opakowaniach jest znacznie wygodniejszy w transporcie i przechowywaniu – dociera do klienta na palecie, którą wyładowuje dostawca. Dzięki workom miał mniej brudzi i prawie nie pyli, a do tego łatwiej się nim podzielić np. w sytuacji, kiedy opał kupujemy wspólnie z rodziną lub sąsiadami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *