25 Kwi

Folia do pakowania próżniowego

Pakowanie próżniowe staje się coraz bardziej popularną formą przechowywania produktów. Konsumenci zwracają bowiem uwagę nie tylko na estetykę oraz formę opakowania artykułów, ale przede wszystkim na ich jakość i trwałość.

Zalety folii do pakowania próżniowego

Powietrze, a dokładniej zawarty w nim tlen, oddziałuje negatywnie na produkty spożywcze. Jest to główny czynnik wpływający na stosunkowo szybkie psucie się żywności. Skutecznym sposobem na częściowe wyeliminowanie tego problemu jest pakowanie próżniowe. Wśród dostępnych sposobów na tego rodzaju przechowywanie żywności, oprócz szklanych czy plastikowych pojemników, znaleźć możemy specjalne folie do pakowania próżniowego. Jakie metoda ta niesie ze sobą korzyści?

  • Folia do pakowania metodą próżniową chroni produkty przed wysychaniem. Idealnie sprawdza się w przypadku serów czy wędlin. Produkty te nie mają bowiem kontaktu z powietrzem wchłaniającym wilgoć.
  • W przypadku artykułów suchych, takich jak cukier bądź sól, folia zabezpiecza je przed wchłanianiem wilgoci. W ten sposób nie zbijają się one w twarde grudki. Dodatkowo folia chroni produkty przed utratą aromatu, czego przykładem może być świeża, pachnąca kawa.
  • Próżniowe pakowanie żywności chroni je przed szybkim zepsuciem. Bakterie i grzyby, które powstają w normalnych warunkach, nie mają dostępu do tlenu, który warunkuje ich rozwój.
  • Powietrze przyczynia się także do jełczenia tłuszczów. Folia zabezpiecza produkty przed tym procesem, dzięki czemu zachowują odpowiedni smak i zapach.
  • Pakowanie próżniowe chroni także przed utlenianiem się ważnych dla naszego organizmu witamin.

Folia do pakowania próżniowego niesie ze sobą wiele korzyści. Pozwala na nawet pięciokrotne zwiększenie terminu przydatności produktu do spożycia, zachowując przy tym jego wysoką jakość i walory smakowe. Dodatkowo wybierając tego rodzaju sposób pakowania przyczyniamy się do znacznego zmniejszenia wydatków na żywność. Nie tylko pozwala na ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia, ale także daje możliwość zakupu produktów w większych ilościach po okazyjnych cenach, które potem można przechowywać bez obaw o utratę przez nie świeżości.

Szerokie zastosowanie folii do pakowania próżniowego

Folia do pakowania próżniowego znajduje bardzo szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w prywatnych domach. Wykorzystywana jest na szeroką skalę w zakładach przetwórczych, skąd żywność pakowana próżniowo trafia do sklepów. Produkty pakowane próżniowo w folię można przechowywać nie tylko w lodówce bądź w kuchennej szafce. Metoda ta pozwala na magazynowanie produktów w temperaturze pokojowej, ale także tych mrożonych.

Zostając przy produktach spożywczych, zapakowane próżniowo mięsa i ryby, coraz częściej wykorzystywane są do przygotowywania ich metodą sous-vide. Technologia ta jeszcze niedawno stosowana była przez nielicznych mistrzów kuchni i stanowiła bardzo nowoczesną formę przygotowywania potraw. Sous-vide to nic innego jak gotowanie próżniowo zamkniętego w folii produktu w kąpieli wodnej o ściśle określonej temperaturze. Metoda ta pozwala na znacznie szybsze przygotowanie potrawy, a przy tym pozwala na zachowanie całej gamy smaków i aromatów, gdyż dzięki szczelnemu opakowaniu nie traci się cennych właściwości produktu, a cały wspomniany wcześniej smak i aromat zostaje dokładnie zamknięty w środku. Próżniowo pakowane są nie tylko „surowe” produkty, ale także te wcześniej zamarynowane, co znacznie wzmacnia późniejszy efekt smakowy.

Folia do pakowania próżniowego znajduje bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz gastronomii. Pozwala na znaczne przedłużenie przydatności produktów do spożycia, a przy tym jest bezpieczna dla żywności.

Źródło: RomaFolie – folia termokurczliwa, maszyny i urządzenia pakujące

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *